Vijay Singh in PGA Tour

Vijay Singh heeft zijn tweede zege van dit seizoen op de PGA Tour te pakken. In een Playoff was de Fijiër te sterk voor Sergio Garcia en Kevin Sutherland. Het was Sutherland die op zondag verrassend de score in het clubhuis op -8 binnenbracht. De 44-jarige Amerikaan speelde zijn laatste ronde in 68 slagen onder zeer moeilijke omstandigheden waarin er meer bogey’s dan birdies te bewonderen waren op de Ridgewood Country Club. Sergio Garcia speelde de gehele dag voortreffelijk vanaf de tee en kon alleen de putts niet in de hole krijgen. De Spanjaard bogeyde de par-4 16de na met zijn approach de bunnker te hebben gevonden.

De par-5 17de birdiede Garcia echter weer na een geweldige ijzer-4 en een chip op 10 centimeter. El Niño, zoals zijn bijnaam luidt, had een putt voor -9 op hole-18 deze ging echter net mis. Vijay Singh speelde zondag in de laatste flight met Kevin Streelman. De jonge rookie speelde in het begin van zijn ronde slordig en had duidelijk last van de spanning. Streelman herpakte zich echter goed met een knappe birdie op 17 en had zelfs nog kans op hole-18 om ook op -8 te eindigen. Singh daarentegen had geen putt voor birdie op hole-18 maar voor de winst. Even had daarvoor de grote Fijiër een birdie gemaakt op de par-5 17de waardoor hij naar -8 was gegaan. Op hole-18 scheerde zijn putt echter rakelings langs de hole en eindigden drie spelers op -8. Een Playoff in de Playoffs moest gespeeld worden.

Sergio Garcia, Kevin Sutherland en Vijay Singh vochten gisteravond om de hoofdprijs in the Barclays. Het was Garcia die zijn drive keurig midden op de fairway wist te plaatsen ook Singh lag op het kort gemaaide gedeelte van de baan 7 meter verder dan de Spanjaard. Sutherland sloeg net als in de reguliere 18-holes zijn drive rechts tussen de hoge bomen. Hiervandaan kon de Amerikaan de green niet bereiken en sloeg zijn approach wéér links naast de green. Garcia leek na zijn approach blij te mogen zijn met een 2-putt, de bal lande 14 meter links van de vlag op de green. Ook Singh kreeg de bal niet bij de hole en lag zeker 10 meter ver weg. Wat hierna gebeurde was sensationeel. Garcia, de winnaar van The Players Championship 2008, holede op het belangrijkste moment deze week zijn putt in de verlenging. Singh, die de gehele week van putter had gewisseld en de kortste putts tegenwoordig kan missen en dat ook doet, had maar één keuze en dat was holen. De 45-jarige speler uit Lautoka deed het onmogelijk en holede heel easy ook zijn putt. Garia reageerde zeer sportief en kon er om lachen maar even moet de Spanjaard toch hebben gedacht: waarom moet mij dit nou telkens overkomen? De par-5 17de vormde het decor voor het vervolg van de Playoff. Een kronkelende par-5 hole die beiden spelers even daarvoor al hadden gebirdied.

Garcia was te gretig met zijn afslag en belande aan de linkerkant van de hole in de rough. Singh sloeg hierna zijn afslag keurig midden op de fairway en was duidelijk in het voordeel. Garcia, die al zeven keer eerder won op de Tour en daarmee de meeste overwinning heeft van alle spelers beneden de 30-jaar, probeerde een ijzer-4 op te leggen wat echter mislukte. De bal kwam achter één van de grote eikenbomen aan de rechterkant van de baan ongeveer 70 meter voor de green. Singh zag zijn kans schoon en sloeg de bal op zes meter van de vlag. Wanneer je de golfregels kent kun je deze ook wel eens in je voordeel gebruiken. Garcia claimde een free drop omdat hij hinder ondervond van een gravend dier. Zijn verzoek werd door de hoofdreferee gehonoreerd. De kansen verbeterden aanzienlijk voor het Spaanse talent die nu ineens wel zijn approach naar de pin kon slaan. De bal was echter 5 meter te kort waardoor Singh alleen de zege nog kon ontgaan indien Garcia zijn chip zou holen.

Dit gebeurde echter niet en het was Singh die zijn putt op 20 centimeter van de hole putte. Weer een overwinning voor de voormalig nummer één van de wereld die drie weken geleden nog het Bridgestone Invitational won. Een toernooi waarin Garcia ook met lege handen naar huis ging nadat hij de gehele ronde aan kop ging. De overwinning van Singh in het Bridgestone was er één na anderhalf jaar door gestaan te hebben. Het lijkt er sterk op dat Singh goed presteert wanneer Woods dat even niet doet. Een aantal jaren geleden toen Woods zijn swing veranderde en daardoor niet goed speelde was het Singh die zijn nummer één positie op de wereldranglijst overnam. Zo ver is het nog lang niet deze keer maar deze zege zal wel bijdragen aan een stijging op de wereldranglijst.

{mosgoogle}