Golfer Rolf Muntz

Rolf Muntz bespaarde het Nederlandse topgolf vrijdag een afgang in het ’eigen’ KLM Dutch Open. De 39-jarige Brabander is in het weekeinde de enige landgenoot in het veld van 68 die de 1,8 miljoen euro prijzengeld zullen verdelen. Zestien Nederlanders verlieten op de helft van het toernooi het strijdperk in de Kennemer duinen te Zandvoort, waar het weer veel minder onstuimig was dan de buienradar aangaf. Onder de uitgeschakelden bevonden zich alle drie Europese Tourspelers. De van een blessure teruggekeerde Joost Luiten deed drie slagen teveel om verder te mogen. Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber twee. Het mes sneed achter de spelers met 140 of minder slagen.

Wildcard Wil Besseling kwam er met 141 het dichtst bij. De Ier Darren Clarke, de Engelsman Robert Rock en de Zweed Alexander Noren namen vrijdag de koppositie van Rolf Muntz over. Zij hadden 132 slagen (-8). De Zweedse favoriet Henrik Stenson volgde met de Engelsman Ross McGowan met 133. Rolf Muntz handhaafde zich 32 holes aan de leiding. De 33e en 34e hole kwamen hem door verkeerde inschattingen op dubbele bogeys te staan. Daardoor viel hij terug naar de 14e plaats. De eerste keer rolde de bal door backspin terug van de green, de tweede keer kon hij zijn bal niet meer terugvinden in het struikgewas en moest hij met strafslag een andere nemen. Hij bracht 72 slagen binnen. Muntz: “Het leek desastreus, maar zo voelt het niet. Ik kan best nog in de top tien eindigen als ik het hoofd koel weet te houden.”

Na een desastreuze 75 op de eerste dag knokte Maarten Lafeber vrijdag met 67 naar een totaal van 142. Hij legde zich gelijk bij de uitschakeling neer. “Vervelend dat het in eigen land gebeurt. Ik heb het in de eerste ronde vergooid toen het uit het niets plotseling misging.” Van Joost Luiten, vorig jaar tweede, kon niet veel worden verwacht omdat hij vier maanden geen toernooi speelde door een hardnekkige polsblessure. De 22-jarige Bleiswijker deed mooie dingen, maar toonde ook gebrek aan wedstrijden door, zoals hij ze zelf noemde, “domme fouten”. Hij gaf ruiterlijk toe dat hij minder goed speelde dan vorig jaar. “De pols heeft het goed gehouden. Volgende week speel ik weer, in Schotland.”

De uitschakeling met één slag was voor Wil Besseling geen reden tot treurnis. “Ik heb laten zien dat ik klaar ben voor de Europese Tour”, zei de Noord-Hollander die volgend jaar op het hoogste niveau zal spelen omdat hij het dit jaar een divisie lager voortreffelijk heeft gedaan en zeker zal promoveren. “Dit was een voorproefje voor 2009.”

{mosgoogle}