Schreefel zet Jong Oranje op het juiste spoor

Met een prachtige 68, een baanrecord, wees Dewi-Claire Schreefel haar team op dag een van het ELTK voor Lady Juniors de weg. De score van vier onder par bracht Jong Oranje op ‘de Pan’ op een totaal van 370 slagen en een vierde plaats. Ook het Girls-team startte goed: na de openingsdag op de baan van de Esbjerg GC in Denemarken is het kwartet van coach Joost Steenkamer achtste.
 
Dewi-Claire Schreefel opende het Europees Landenteam Kampioenschap op UGC ‘de Pan’ met vijf birdies voor een uitstekende 68. In het NK strokeplay 2000 liet Bianca Dekker ook deze score noteren, maar de baan die deze week wordt gespeeld is ruim 250 meter langer. De studente van USC miste maar drie greens en liet nog een paar kansen op birdie onbenut.
 
.

De veertien teams brengen deze week elk zes speelsters aan de start en in de twee kwalificatieronden tellen dagelijks de beste vijf resultaten.
 
Voor het Nederlandse Lady Juniors-team (t/m 21 jaar) betekende dit dat de score van Marie-Louise Weeda niet werd meegeteld. Op haar eigen baan kwam Weeda tot een teleurstellende 84, onder andere het gevolg van een triple bogey op zeven en een viervoudige bogey op elf.
 
Christel Boeljon liet met vier birdies een 73 noteren, Kyra van Leeuwen kwam ondanks vijf bogeys op rij tot een 76, Maaike Naafs ging in 77 slagen (twee birdies, twee double bogeys) rond, terwijl Myrte Eikenaar 77 slagen voor haar ronde nodig had.
 
Nederland bezet dus met 370 slagen (tien boven par) de vierde plaats. Na 36 holes vormen de beste acht team de kampioenspoule, waarin volgens het knock-out systeem (matchplay) om de titel wordt gespeeld.
 
De beste score van de dag kwam op naam van Spanje, dat op een verbluffend totaal van 357 (-3) kwam. Sterspeelster Carlota Ciganda had met een 69 de beste score van een team dat vijf van de laatste zeven kampioenschappen – inclusief de twee laatste – voor Lady Juniors won.
 
Spanje heeft tien slagen voorsprong op Zweden. Engeland is met 369 strokes – eentje minder dus dan Nederland – derde. Het team van captain Joyce Heyster en captain Cees Render heeft acht slagen voorsprong op België en Oostenrijk, die de achtste plaats delen.
 
Op de Esbjerg GC staat het Nederlandse Girls-team (t/m 18 jaar) op de achtste plaats, nét op de grens. Van de vier speelsters hadden Céline Kortekaas en Karlijn Zaanen (uit in 41 slagen, maar terug in 35) de beste Oranje-scores. Ook de 79 van Caroline Karsten telde mee. De 80 van Marike Nivard (tweede negen in 42 slagen) mocht worden weggestreept.
 
Na de eerste dag staat Nederland op een totaal van 231 slagen, achttien boven par. Zweden is met drie boven de nummer een in het klassement