Ongekend succes jeugdteams

Wéér een bewijs dat het intensieve jeugd- en topsportbeleid van de Nederlandse Golf Federatie zijn vruchten begint af te werpen: voor het eerst in de geschiedenis hebben alle vier de jeugdteams de kampioenspoules van de Europese Landenteam Kampioenschappen bereikt.
 
Op de baan van UGC ‘de Pan’, in eigen land dus, gingen de junior dames  (t/m 21 jaar) als vijfde door naar de eerste flight, waarin de beste acht teams tot en met zaterdag om de Europese titel spelen.
 
De formatie van captan Joyce Heyster en coach Cees Renders kwam op dag twee van de strokeplay-kwalificatie tot een totaal van 374. De score van Marie-Louise Weeda (84) mocht worden weggestreept.
 
Daar stonden een puike 72 van Kyra van Leeuwen (vijf birdies), een 73 van Dewi-Claire Schreefel, een 74 van Christel Boeljon, een 77 van Myrte Eikenaar en een 78 van Maaike Naafs tegenover.
 
Met een totaal van 744 slagen over 36 holes werden de Lady Juniors vijfde.  Dat betekent voor donderdag in de kwartfinale een match tegen Frankrijk, dat ook een totaal van 744 liet noteren, maar dat een betere niet-meetellende score op dag twee (373) had. In de ochtend worden twee foursomes en ’s middags vijf singles gespeeld.

Spanje won – zoals mocht worden verwacht – de kwalificatie met 716 slagen, liefst 26 strokes beter dan de rest. De Spaanse dames komen in de kwartfinale tegen Wales uit. De andere matches in de kampioenspoule zijn Engeland (2de) – Belgie (7de) en Zweden (3de) – Duitsland (6de)
 
Ook de junior heren (ook t/m 21 jaar) speelden zich naar een plaats bij de laatste acht. Op de New Course van het Zuid-Spaanse San Roque werd het team van coach Chris van der Velde razendknap tweede in de kwalificatie. Jong Oranje had met een score van 356 (vier onder par!) het laagste totaal van de dag.
 
Tim Sluiter liet voor de tweede achtereenvolgende dag een 69 noteren, een score die ook Wil Besseling achter zijn naam kreeg. Joost Luiten kwam op een 70 uit, Floris de Vries revancheerde zich met een 73 en Richard Kind had 75 slagen nodig voor de par-72 baan. De 77 van Tristan Bierenbroodspot mocht worden weggestreept. In de kwartfinale speelt Nederland donderdag tegen Schotland.
 
De andere matches in de kampioenspoule: Engeland (1ste met 718, één slag beter dan Nederland) – Frankrijk (732), Spanje (719) – Wales (728) en Italië (726) – Ierland (727). Zweden (741) en Duitsland (752) werden negende en tiende en misten een plaats in de kwartfinale.