Kennemer vier dagen in ban KLM Open

Het is geen strandweer, en er zijn geen spraakmakende races. Toch zal het druk zijn in Zandvoort, vandaag en de komende dagen. Reden: Het KLM Open op de Kennemer Golf & Country Club. Het KLM Open (ook wel: Dutch Open) voor heren-professionals wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar op de mooie links-baan (dat wil zeggen: in de duinen, gevoelig voor wind van zee) van de Kennemer georganiseerd. Het toernooi duurt vier dagen. De eerste twee dagen komt het hele veld van 156 spelers aan bod. Zij spelen twee keer achttien holes. De beste zestig à zeventig spelers mogen ook de finaledagen in het weekend meedoen.

{mosgoogle}

De beste spelers zijn diegenen die de eerste twee dagen de 36 holes in minder dan een tijdens het toernooi te bepalen aantal slagen (de 'cut') hebben gespeeld. Par (het aantal slagen dat een gemiddelde professional nodig heeft om de baan te spelen) is tijdens de KLM Open op de Kennemer 70, dus de cut zal om en nabij de 140 komen te liggen.

Wie doen er mee? De organisatie van de KLM Open probeert uiteraard altijd bekende spelers naar het toernooi te krijgen. Maar het prijzengeld is met 1,6 miljoen euro, waarvan 266.000 euro voor de winnaar, niet van dien aard, dat coryfeeën als Tiger Woods of Ernie Els naar Zandvoort komen.

Ter vergelijking: Op het tegelijkertijd gespeelde The Barclays-toernooi is 7 miljoen dollar (5.2 miljoen euro) te winnen, waarvan 1.260.000 dollar (bijna een miljoen euro) voor de winnaar.

Het Dutch Open is zelfs op de European Tour, waarvan het deel uitmaakt, een zeer bescheiden toernooi. Daarom is het mooi dat de organisatie er toch in is geslaagd om twee Majorwinnaars (zij schreven ooit een van de vier grote toernooien die jaarlijks worden gehouden op hun naam) te laten komen. Het gaat om de Duitser Bernhard Langer, die maandag 50 wordt, en de 37-jarige Nieuw-Zeelander Michael Campbell. Helaas laten twee andere grote namen, de Amerikaan John Daly en de Deen Thomas Björn, het na een aanvankelijke toezegging afweten.  

Ook de winnaar van vorig jaar, de Brit Simon Dyson, is weer van de partij. Namens Nederland gaan onder anderen Robert-Jan Derksen (die donderdag om tien over acht afslaat met Bernhard Langer en de Brit Nick Dougherty), Maarten Lafeber (die het Open in 2003 won, in Hilversum) en de veelbelovende 21-jarige Joost Luiten de baan in.

{mosgoogle}

Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, dat een Nederlander wint. De voornaamste kanshebbers zijn, volgens de site van de Nederlandse Golf Federatie, Simon Dyson, Michael Campbell, Bernhard Langer, Nick Dougherty en Peter Hanson.  

Op de site van de European Tour vindt u alle starttijden van de eerste twee dagen. Bent u van plan om te gaan, dan vindt u hier de benodigde informatie. Wilt u nog (veel) meer weten over het toernooi, de entourage en de spelers, lees dan de Golf Weekly Online