Organisatiebureau Made in Scotland heeft de taak op zich genomen om de prestigieuze golfstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten naar de nieuwe golfbaan ’The Dutch’ in het Gelderse Spijk te lokken. Alan Saddington en Leen Zevenbergen waren afgelopen weekeinde in Kentucky op de Valhalla golfclub om te laten zien dat de Nederlandse Ryder Cup-ambities serieus zijn. Het idee om het evenement naar Nederland te halen is niet zomaar een verstandsverbijstering.
Golfen is in Nederland allang niet meer de elitesport die het ooit was. Het heeft een imposante groei doorgemaakt die ertoe leidde dat het momenteel de derde grootste sport van Nederland is met meer dan 300.000 actieve spelers. En er zit nog altijd rek in. Vandaar dat Made in Scotland, gesteund door NOC*NSF, PGA Tour Nederland en de Nederlandse Golf Federatie (NGF), toe is aan de volgende stap. Een stap die overigens niet zomaar is gezet, beseft Saddington zich terdege. „Dit is het derde grootste sportevenement ter wereld. Als organisatiebureau is het onmogelijk om zoiets alleen binnen te halen. Je moet heel Nederland activeren om dit te organiseren. Naast de sportbonden ook het bedrijfsleven en de politiek.” Het budget dat nodig is liegt er niet om.
Tot en met 2010, zolang het ’bidding process’ duurt, is er 2,5 miljoen euro nodig. Dat is niets vergeleken bij de kosten die het daadwerkelijk organiseren van de Ryder Cup met zich meebrengt. Het hele project moet volgens Saddington tussen de 120 en 130 miljoen euro gaan kosten. „Dat is heel veel geld, maar wel te doen. We hebben signalen ontvangen van verschillende multinationals dat ze bereid zijn erin te springen.” Eind oktober worden de criteria bekendgemaakt. Volgens Saddington is het belangrijkste criterium in het voordeel van Nederland. „Ik weet als Schot wel een beetje hoe de besluitnemers van de Ryder Cup denken. Ze zullen hoge prioriteit geven aan de vraag wat je eraan doet om golf in het land te stimuleren? Perfect voor Nederland, want hier is dat stimulatieproces al gaande.
Golf zit in de groei en ik denk dat een Ryder Cup daartoe alleen nog maar meer bijdraagt. Daarnaast is infrastructuur een belangrijk punt. De organisatie kijkt er vooral naar hoe veertigduizend Britten naar het organiserend land te krijgen. In het geval van Nederland hebben we daarmee ook een voorsprong op meeste andere concurrenten. We liggen aan de overkant. Met die dingen moeten we onze achterstand in sportief opzicht op golfgebied zien te compenseren”, aldus Saddington, die in Zweden, Frankrijk, Spanje en Duitsland geduchte concurrenten heeft. ’The Dutch’ moet als gastheer fungeren van de Ryder Cup, die dit weekeinde in Kentucky werd gespeeld onder toeziend oog van Saddington. „Het is heel bijzonder om dit mee te maken. Het heeft me ook alleen nog maar enthousiaster gemaakt om de Ryder Cup hiernaartoe te halen.
Bij iedere hole staan tienduizend man te kijken. Ik moet zeggen dat ik nu eigenlijk optimistischer ben dan voor mijn reis naar Kentucky. Ik heb namelijk de mensen gesproken die de beslissingen moeten nemen. En die hebben een indruk achtergelaten dat ze onbevooroordeeld zijn.” Wellicht als juist die mensen de geschiedenisboeken onder de neus wordt gestopt, zullen ze wel door een oranje bril kijken. „Born in Holland, Made in Scotland.
Let’s bring golf back home!” De uitspraak die Colin Montgomerie deed, is het lokaas dat er mede voor moet zorgen dat de Ryder Cup in 2018 naar Nederland komt Montgomerie, de Schotse ontwerper van The Dutch, heeft het inderdaad bij het rechte eind. Want niet de Schotten of zelfs de Chinezen speelden voor het eerst golf, maar dat gebeurde nergens anders dan in het oer-Hollandse Loenen aan de Vecht in 1297.
{mosgoogle}