Amerikaans team wint Ryder Cup

Het Amerikaanse team heeft sinds 1999 weer de Ryder Cup weten te winnen. Het leek nog erg spannend te gaan worden op de Valhalla Golf Club maar de Amerikanen bleken toch de sterkste. De achterstand bij zondag was 2 punten in het nadeel van Europa. De captain Nick Faldo koos voor een andere strategie dan zijn opponent Paul Azinger.

De ‘zwakste’schakels deze week aan de zijde van het Europese team gingen als eerst van start. Bij de Amerikanen was dit precies andersom. Bij de Ryder Cup is het gebruikelijk dat beide teamcaptains een formulier inleveren met hun twaalf spelers in een volgorde van 1 t/m 12. Deze twee formulieren worden naast elkaar gelegd waardoor er singles ontstaan, van te voren is dus niet duidelijk wie tegen wie zal gaan spelen. De openingsmatch zondag ging tussen Anthony Kim en Sergio Garcia.

Kim was werkelijk ontketend en veegde Garcia met 5&4 van de baan. De eerste hole werd nog met birdie gehalved maar Kim wist in 14-holes vijf birdies en een eagle te maken. Garcia was kansloos en stelde aardig teleur deze week. Normaal is de Spanjaard dé grote man in de Ryder Cup. Garcia behaalde deze week maar twee halve punten. Match twee werd een spannende en ging tussen Paul Casey en Hunter Mahan. Mahan speelde deze week fantastisch en bewees al eens eerder goed te kunnen matchplayen in de Presidents Cup. Een geweldige putt van de Amerikaan op hole-17 bracht hem dormie 1up.

Casey wist de partij echter nog te halven door een birdie te maken op hole-18. Even daarvoor had Robert Karlsson met degelijk golf Justin Leonard van de baan geveegd. Leonard speelde deze week uitstekend en was vooral op de greens goed in vorm. Toch bleek Karlsson te sterk, die niet eens super hoefde te spelen. Met -4 na 15-holes was de boomlange Zweedse speler met 5&3 te sterk voor de Amerikaan. Het team van Amerika moest 14,5 punt halen om de Ryder Cup te winnen. Met de uitslag uit bovenstaande partijen was de tussenstand inmiddels 10,5 tegen 8,5 in het voordeel van team USA. 

Het leek nog spannend te worden, en zo kon de laatste match tussen Padraig Harrington en Chad Campbell wel eens doorslaggevend worden. Het waren echter de Amerikanen die een aantal partijen net in hun voordeel beslist zagen worden. Vooral Boo Weekley, spelend tegen de arme Oliver Wilson, was ontketend met 8 birdies in 16-holes. Ook tegen Kenny Perry was geen kruid opgewassen, de Amerikaan maakte in 16-holes maar liefst 7 birdies en een eagle. Uiteindelijk was het Jim Furyk die het winnende punt binnenhaalde voor de Amerikanen. In zijn partij tegen Miguel Angel Jiménez was hij met 2&1 te sterk. Jiménez had nog wel een putt om de hole te winnen, nadat hij dormie down stond, maar zag de bal net langs de hole schuiven. Dat Graeme Mcdowell, Justin Rose (van Phil Mickelson) en Ian Poulter nog wisten te winnen deed niet meer terzake.

De Ryder Cup ging sinds 1991 weer naar Amerika, de Europeanen waren in de voorgaande drie edities te sterk. De grote namen aan de kant van het Europese team hebben het duidelijk laten afweten, en het waren juist de rookies die de punten binnen wisten te halen. Garcia, Harrington en Westwood, drie mannen met veel ervaring, waren samen goed voor 2.5 punt. Dit bleek doorslaggevend in tegenstelling tot Ian Poulter, een wildcard speler van Faldo, met drie punten individueel. Ook Graeme Mcdowell speelde geweldig deze week en de Noord-Ier wist ook 2,5 punt binnen te slepen. Jarenlang konden de Amerikanen niet met de Ryder Cup omgaan. De teamsfeer ontbrak, de motivatie was er niet, of was het toch de aanwezigheid van Tiger Woods die alle aandacht kreeg? Waarschijnlijk is de omslag het resultaat van de teamcaptain Paul Azinger.

Hij pakte het geheel anders aan dan zijn voorgangers en deed wel aan teambuilding. Er stond een echt team deze week aan de kant van de Amerikanen, de uitslag had wellicht alleen maar groter geweest indien Woods meegespeld zou hebben. Zijn statistieken in de Ryder Cup zijn zeer goed, ook al twijffelen veel mensen aan zijn matchplay capaciteiten.

Einduitslag: 16.5 – 11.5 in het voordeel van Amerika. Hieronder kunt u de uitslagen zien van alle partijen: Amerika Europa Uitslag Anthony Kim Sergio Garcia 5&4 Hunter Mahan Paul Casey halved Justin Leonard Robert Karlsson 5&3 Phil Mickelson Justin Rose 3&2 Kenny Perry Henrik Stenson 3&2 Boo Weekley Oliver Wilson 4&2 J.B Holmes Soren Hansen 2&1 Jim Furyk Miguel Angel Jiménez 2&1 Stewart Cink Graeme Mcdowell 2&1 Steve Stricker Ian Poulter 3&2 Ben Curtis Lee Westwood 2&1 Chad Campbell Padraig Harrington 2&1.

{mosgoogle}