Tours gaan vanaf 2008 op doping controleren

De grote golfcircuits en de organisatoren van de Majors hebben eindelijk de stap gezet: tijdens een telefonische persconferentie werd aangekondigd dat er dopingcontroles worden ingevoerd. Al jaren wordt er in golf over doping gesproken en hoewel de kans dat spelers worden betrapt klein is, kunnen de grote Tours het zich niet meer permitteren om niets te doen.

 

 

In Nederland heeft de NGF al jaren een dopingreglement en worden de betere amateurspelers geregeld gecontroleerd.

 

 

Op de Europese Tour worden spelers tijdens het Frans Open vaak getest. Dat leverde een paar jaar geleden een positief resultaat op: Marc Farry had van zijn arts een middel gekregen tegen een polsblessure. De Fransman kreeg geen straf opgelegd. Vorig jaar werden tijdens het WK voor amateurs in Zuid-Afrika alle deelnemers gecontroleerd. Er waren daar geen positieve gevallen.

 

 

De discussie over golf en doping laaide deze zomer op toen Gary Player aan de vooravond van het Brits Open beweerde dat een aantal topspelers verboden middelen gebruikt. Op dat moment waren de Tours overigens allang bezig met het opzetten van een systeem om op doping te controleren.

 

 

Vooral de US Tour heeft lang dwarsgelegen en daarom was het een beetje opvallend dat topman Tim Finchem de aankondiging deed. Hij vertelde dat de controles op de US Tour tegen de zomer van 2008 zullen worden ingevoerd. De Europese Tour zal de procedures ook volgend jaar opstarten.

 

 

‘Het is goed dat de diverse organisaties (de R&A, de USGA en Augusta National waren ook aanwezig, red.) de handen ineen hebben geslagen’, zei de directeur van de PGA European Tour, George O’Grady. ‘Want dit betekent ook dat er op alle Majors kan worden gecontroleerd. Wat de Challenge Tour betreft: ook daar gaan we zo snel mogelijk testen.’

 

 

Peter Dawson, Secretary van de Royal and Ancient: ‘Ik heb er nooit aan gewtijfeld dat golf een cleane sport is. Maar zo kunnen we naar de buitenwereld bewijzen dat dit het geval is.’