Maarten Lafeber aan het woord

De slotronde in het Andalusië Open stelde mij tevreden, al had er wel meer in gezeten dan de 16e plek. In Spanje heb ik drie rondes goed gespeeld, maar de scherpte is er nog niet helemaal, want het moet vier dagen goed zijn. Dan doe je meteen mee voor de overwinning.  Hetwas wel mijn derde keer in de top-25 en dat is heel positief na vorig jaar. Vanaf vandaag start ik in het Portugese Open, waarin ik hoop de goede lijn van de afgelopen maanden voort te zetten.  Die week erop ben ik vrij en vertrek ik naar de Verenigde Staten. Nee, niet om te spelen in The Masters, daar is helaas mijn ranking niet goed genoeg voor. Toch is dat evenement ook voor mij iets om naar uit te kijken. Je merkt al sinds eind januari, vanaf het toernooi in Doebai, dat veel spelers bezig zijn met deze eerste major van het jaar. Een plek in de top-50 van de wereld is een vereiste om mee te doen in Augusta. Je ziet deze week vaak de teleurstelling van golfers die net buiten de boot vallen.

Het laatste decennium is het bijna al niet anders geweest, maar dit jaar draait The Masters nog weer meer om Tiger Woods. Hij heeft al vier keer dit toernooi gewonnen en gezien de vorm waarin hij verkeert, is Woods wederom de grote favoriet. Van de laatste zes evenementen op de Amerikaanse Tour heeft hij er immers vijf gewonnen. Oké, hij wint dan niet het World Golf Championship, maar dat zal hem niet van de kaart brengen. Zijn vijfde 'groene jasje' heeft dit seizoen echter nog veel meer betekenis dan anders. Er is in Amerika nogal discussie over zijn 'grand slam'. Woods heeft de vier majors al een keer op rij gewonnen, maar niet in één jaar. In 2000 won hij er drie en in 2001 The Masters. Officieel is het pas een 'grand slam' als je ze in één jaar wint, maar hijzelf vindt van niet. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik het wel met Woods eens ben. Hij heeft ze immers op rij gewonnen.

Toch merk je aan hem dat hij er op gebrand is om dit jaar iedereen de mond te snoeren. Zijn doel is echt om ze alle vier in één jaar te winnen. Ik denk dat hij dit jaar inderdaad daartoe in staat is. Alles is in zijn voordeel. Augusta heeft hij al vier keer gewonnen en de banen van het US Open en het PGA Championship liggen hem. Alleen het Britse Open zou hem ervan kunnen weerhouden als het slecht weer is. Want daar houdt Woods niet van.

Natuurlijk maakt Woods van The Masters een nog groter spektakel, maar dat evenement heeft van zichzelf al een enorme geschiedenis. Als ik volgende week weer ga trainen in Florida, ga ik dat ook weer merken. Golf is een enorm grote sport daar en als de The Masters eraan komt, ontkom je er niet aan dat je er op bijna op elke hoek van de straat mee wordt geconfronteerd. Zelf hoop ik er ook ooit nog eens te spelen. Van de vier majors heb ik er drie gespeeld, alleen The Masters nog niet. Kwalificatie voor dat toernooi staat of valt met goede prestaties. Bij de beste vijftig van de wereld dus en daar acht ik mezelf binnen twee jaar toe in staat.

Tot slot nog even mijn andere passie, dat blijft voetbal. Ik als Eindhovenaar ben natuurlijk fan van PSV en het was heel jammer dat we afgelopen weekeinde geen kampioen werden. Hopelijk wint PSV vanavond van Fiorentina en wordt komende zondag de titel binnengehaald. Wellicht geeft een kampioenschap van PSV mij ook wel vleugels.