Kinderen kiezen voor golf

Het aantal kinderen dat kiest voor de golfsport groeit snel. Jaarlijks schrijven zo’n 2500 nieuwe jeugdspelers zich in bij de verenigingen. De cursussen voor jonge beginners bij zogeheten open banen zijn vrijwel elke maand volgeboekt.

 

Ook Zeeland volgt die landelijke trend, aldus jeugdcoördinator R. van Wingerden van de Nederlandse Golf Federatie. Bij de zes NGF-verenigingen in de provincie staan 365 spelers onder de 21 jaar ingeschreven. De Goese Golf Club spant met 85 de kroon.
De spectaculaire groei is voor een belangrijk deel te danken aan de vrij toegankelijke banen.  In tegenstelling tot besloten clubs, waarvan men lid moet zijn en jaarlijks contributie dient af te dragen, hoeft een speler alleen te betalen als hij of zij een ronde over de baan wil maken.


Voor de allerjongsten zijn er speciale cursussen, die doorgaans bestaan uit tien lessen voor zo’n 35 euro. Alle benodigdheden zijn dan gratis. De kleding op deze banen mag ook informeel zijn, spijkerbroek en moderne sweater zijn toegestaan.
De vrije banen zijn een initiatief van de Golf Management Group (MGM), die golfcourses van besloten clubs opkoopt en ze vervolgens openstelt voor iedereen die wil golfen. Ze zijn inmiddels te vinden in Naarden, Brunssum, Maastricht en Spaarnwoude. Volgens NGF-directeur H. Heyster bepalen ouders vrijwel altijd welke sport hun kinderen gaan beoefenen. Ze kiezen de laatste jaren steeds vaker voor golf, omdat menige teamsport flink is verruwd.  


Kinderen kiezen golf in het begin vaak als tweede sport, aldus Heyster.
Golf is volgens Van Wingerden hard op weg de derde sport in Nederland te worden en daarmee de turnbond inhalen Landelijk staan er momenteel 285.000 spelers ingeschreven. Alleen tennis (750.000 leden) en voetbal (1 miljoen) zijn nog populairder.
De NGF heeft de afgelopen jaren een uitgebreid jeugdprogramma opgezet, waar verenigingen gebruik van kunnen maken. Kinderen wordt zo spelenderwijs de techniek geleerd onder professionele begeleiding. Dat begint met grotere ballen en speciale slagijzers, legt Van Wingerden uit.