The Masters

Tiger Woods is vanaf vandaag de te kloppen man op Augusta. Voor wie een gokje wil wagen kan Woods bij The Masters, de officieuze opening van het golfseizoen, toch beter vergeten. Er is geen cent aan werelds beste golfer te verdienen.

Nee, dan liever inzetten op de winnaar van vorig jaar Zach Johnson of tip de bejaarde Gary Player eens. De Zuid-Afrikaan is 72 jaar, maar allesbehalve grijs. Hij beweegt zich nog serieus tussen de grote jongens in het golf. Morgen slaat hij voor de 51e keer af bij The Masters. Een record. Player vormde met Jack Nicklaus en Arnold Palmer ooit de grote drie van het golf, Palmer en Nicklaus doen het al lang wat rustiger aan. Player niet. De winnaar van het groene jasje in 1961, 1974 en 1978 schijnt zelf ook niet onvoorwaardelijk meer te geloven in een vierde zege, maar alleen meedoen voor de eer is hem niet goed genoeg.

{mosgoogle}

Op zijn ranch van 13.000 hectare in Zuid-Afrika was hij de afgelopen maanden bezig een nieuwe golfbaan aan te leggen. Tijdens werkdagen van, naar eigen zeggen, een uur of dertien in de brandende zon versleepte hij zelf rotsen, maakte cement en deed ander zwaar werk. Ondertussen werkte hij ook nog aan zijn swing. Zijn 'bescheidenheid' is hij door al het hard werk niet kwijt geraakt. "Ik ben de atleet die het hardst getraind heeft in de geschiedenis van het golf", zei Player, die de afgelopen negen edities de cut op The Masters niet overleefde. "Ik heb in mijn leven meer gereisd dan wie ook, ik denk wel meer dan 24 miljoen kilometer. En ik wil iedereen laten zien hoe je langer en gezonder kan leven, in plaats van weg te kwijnen." Bookmakers over de wereld schatten Players kwaliteiten wat bescheidener in; een overwinning levert een paar duizend keer de inzet op. Nee, dan Tiger Woods. Hij staat bij alle bookmakers op één. Niet verwonderlijk nu hij van de laatste elf wedstrijden er negen op zijn naam schreef en constanter dan ooit speelt. Vorig jaar stond ene Zach Johnson tussen Woods en zijn vijfde overwinning op de The Masters. De relatieve nobody versloeg Woods met twee slagen. De godsvruchtige Johnson dankte na afloop de Voorzienigheid. "Jesus Christ was walking with me", was zijn veel geciteerde commentaar. Johnson won kort daarna nog een wedstrijd op de PGA Tour, maar zijn gebeden worden de laatste elf maanden niet meer verhoord. Prolongatie van zijn titel levert gokkers overigens zeventig keer de inzet op