Luiten in de top 10

Met een birdie op de laatste hole speelde Joost Luiten zich in de top-10 van het Tusker Kenia Open. En dat leverde een kostbare startplaats in het Tessali Open op. Luiten mag als speler zonder enige ranking op de Challenge Tour maar zeven wildcards per seizoen aannemen. Die in Kenia was de eerste.

Nu hij echter op de Karen Golf Club een top-10 plaats heeft veroverd, mag Luiten automatisch meedoen aan het eerstvolgende toernooi. Dat is het Tessali Open, dat van 19 tot en met 22 april in het zuiden van Italië wordt gespeeld.‘Een top-10 plaats was het doel voor deze week’, zei Joost Luiten na zijn slotronde in 71 slagen op de par-70 baan bij Nairobi. ‘En voor het seizoen natuurlijk een plek in de top-80 van de Order of Merit, zodat deelname aan de Challenge Tour van 2008 zeker is.

Lang zag het er naar uit dat de jonge Bleiswijker buiten de top-10 zou vallen. Hij begon de dag als de nummer negen van het klassement, maar vier bogeys op de eerste elf holes betekenden een flinke streep door de rekening.‘Ik speelde niet eens zo slecht, maar mijn korte spel was niet goed’, gaf Luiten later als verklaring. De ommekeer kwam op twaalf, een relatief korte par-4. Luiten sloeg zijn drive over de green, maar chipte in voor eagle. ‘Leverde me meteen 100 euro op’, lachte speler 003 van Golf Team Holland na afloop. ‘Dat was de premie voor de eerste eagle van de ronde op deze hole.’ Ondanks een bogey op vijftien waren birdies op veertien en achttien goed voor een 71 en een totaal van 281, een boven par.

Inder van Weerelt was na 54 holes een van de andere spelers die negende waren. De Zeistenaar kwam zondag echter niet verder dan een 74 (vijf bogeys en een double bogey) en zakte naar de 25ste plaats. Robin Swane deed het met een 72 iets beter, maar kwam toch niet verder dan de 52ste positie. De Italiaan Edoardo Molinari veroverde met een totaal van zes onder par al zijn tweede zege van het seizoen. Nog één overwinning en hij promoveert direct naar de Europese Tour. Battlefield Promotion, noemen ze dat.