Immelman een koele kikker

Nog voor hij gisternacht het befaamde gifgroene jasje mocht aantrekken, bleek Trevor Immelman al best een koele kikker.

De 28-jarige Zuid-Afrikaan voerde vier dagen de ranglijst aan op de Masters, 's werelds meest prestigieuze golfwedstrijd. Hij weerstond, ook zonder foutloos te spelen, de hete adem van achtervolgers. Zijn grootste concurrent, titelfavoriet Tiger Woods, bleef hij uiteindelijk drie slagen voor. De Masters kreeg daarmee, net als vorig jaar met Zach Johnson, een verrassende winnaar.

Immelman luisterde de ochtend voor de laatste ronde naar een bijzonder voicemail-bericht. Landgenoot Gary Player, zijn idool en mentor, sprak hem bemoedigende woorden toe. De oudste deelnemer aan de Masters, 72 jaar jong, drukte hem op het hart om rustig te blijven bij onvermijdelijke tegenslag. Tegenslag ondervond hij onder meer op de zestiende hole, toen hij de bal in het water mepte en een double bogey noteerde. Immelman hield de geruststellende woorden van zijn mentor in gedachten en werd na Player de tweede Zuid-Afrikaan die de Masters won. "Het was best moeilijk", vond de winnaar. "Toen ik 's morgens uit het raam keek en het hard zag waaien wist ik dat het een lastige dag zou worden."

Immelman verraste ook zichzelf met zijn grootste zege. Hij was namelijk hopeloos uit vorm. "Vorige week miste ik de cut nog bij een wedstrijd in Houston en nu zit ik hier als winnaar van de Masters. Het is het gekste wat ik ooit heb meegemaakt. Het is als het ultieme ritje in een achtbaan. En ik haat achtbanen."

Immelman is na Woods, die op zijn 21ste in Augusta won, de jongste winnaar van de Masters. De golfer uit Kaapstad weet inmiddels dat ook grote golftalenten grote tegenslagen moeten kunnen overwinnen. Een fors litteken op zijn rug herinnert hem aan de angstige momenten, die hij eind december in een ziekenhuis in Kaapstad beleefde. Uit zijn middenrif werd een gezwel verwijderd, uiteindelijk bleek het een goedaardige tumor. Maar golf was even niet belangrijk voor Immelman. Eerder dat jaar was hij al weken uitgeschakeld door een insectenbeet. Na de operatie keerde hij razendsnel terug op de baan, maar sloeg geen platte prijs meer. Tot zondagnacht dan.