Ian Woosnam zet de spuit erin

Ian Woosnam heeft zijn haar zwart laten verven. Voor hij donderdag afslaat in het KLM Open zal de 48-jarige golfer uit Wales nog een spuit zetten in zijn bil om vrijuit een goed toernooi te kunnen spelen op de Kennemer in Zandvoort.


Rug

Spondilytis in de rug is de reden dat hij de injectienaald hanteert. Onlangs ontdekte de oud-winnaar van The Masters een medicatie die hem het lichaam op de golfbaan veel vrijer doet bewegen. ,,Ik heb er veel baat bij", aldus Woosnam in een gesprek aan de vooravond van Nederlands grootste golftoernooi. ,,Ik kan sinds 1987, toen ik last van de wervels kreeg, weer spieren gebruiken die jaren werkeloos zijn gebleven."

Druk
Woosnam eindigde in zijn laatste toernooi, het Deutsche Bank Players Championship, als 11e. Het was zijn beste resultaat van het jaar, waarin hij als captain van het Europese Ryder Cupteam dubbel werk moet verrichten. Op hem rust de taak de meest prestigieuze trofee in golf te behouden tegen de Verenigde Staten met fenomeen Woods. Hij is daar druk mee. Hij spreekt met spelers, sms’t met hen over voorkeuren voor speelpartners en liefhebberijen. ,,Wat ik moet doen, is de spelers happy maken, zodat zij zich voor 100 procent inzetten tegen de Amerikanen."

Eigen manier
Woosnam is captain op zijn manier. Aan de adviezen van de Duitser Bernhard Langer, die twee jaar geleden voor de grootste overwinning van Europa zorgde, nog wel in het Amerikaanse Oakland Hills, heeft hij geen boodschap. ,,Ik ga Bernhard niet bellen. Ik heb als speler vaak genoeg meegedaan, ik heb toen de captains bezig gezien. Bovendien heb ik assistenten."

Belang
Voordeel voor Woosnam is dat hij The K Club in Straffan bij Dublin, waar de Ryder Cup wordt gespeeld, helemaal naar eigen goeddunken, of Europees voordeel, kan laten prepareren. De breedte van de fairways, de hoogte van de rough en de snelheid van de greens mag hij helemaal zelf bepalen. ,,Ik zal optimaal gebruik maken van dat recht", aldus Woosnam. Zijn grijzende bruine haar blijft voor die wedstrijd zwart. ,,Ik heb het laten verven omdat ik nog een hang naar de jeugd heb. Bovendien vindt mijn vrouw het mooi."