US Open van start

De afslag van de eerste holeOp de Oakmont Country Club in een voorstad van Pittsburg in de Verenigde Staten is donderdag het 107e US Open golftournooi van start gegaan. Het US Open is een van de vier 'majors' die jaarlijks worden gespeeld. Het toernooi geldt als een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Alle grote spelers geven acte de presence.

De baan van de Oakmont Country Club is beroemd en berucht. De gemiddelde handicap van de leden is het laagste van alle golfclubs in de Verenigde staten. Zodra een hole door de leden als 'te gemakkelijk' wordt ervaren, dan wordt de moeilijkheidsgraad aangepast.

En dat leidt tot bizarre moeilijke holes. Zo is er de twaalfde hole, een PAR 5 met een lengte van 667 yards, oftewel ruim 600 meter. Of de zestiende, een PAR 3 van 234 yards. De leden en het publiek verkneukelen zich als ze de beste spelers van de wereld strijd zien leveren met de baan.

Phil Mickelson had een zware dag op de US OpenZondag tijdens de finale dus dit keer geen scores van 15 beneden par. Eerder deze week kreeg Padraig Harrington, die onlangs het Ierse Open won, de vraag wat hij zou doen met een vooraf gegarandeerde score van viermaal eenenzeventig. 'Mijn kaarten tekenen, naar het clubhuis gaan en wachten, ik zou een goede kans maken om te winnen', aldus de Ier.

Phil Mickelson, de nummer twee van de wereld had het niet eenvoudig tijdens de openingsdag van het toernooi. Met een score van vier boven de baan, staat hij op een gedeelde vierenvijftigste plaats. En of dat nu aan de geblesseerde pols van Mickelson lag, of aan zijn humeur omdat het maar niet wilde lukken, werd niet duidelijk. Ook Colin Montgomerie bakte er op de openingsdag niet veel van. Gedeeld 87e met een score van zes boven de baan. 

Canal Digitaal besteedt op Sport-1 ruimschoots aandacht aan het toernooi.