SAA Zuid-Afrikaans Open

Een zesvoudige bogey op de voorlaatste hole van de Humewood Golf Club kostte Retief Goosen niet eens de kans om zijn titel in het SAA Zuid-Afrikaans Open met succes te verdedigen. Na de eerste dag na deze wedstrijd van de Europese Tour staat Goosen gedeelde achtste na een 69 – niet meer dan twee slagen achter de drie leiders.

 

Op de par-5 zeventiende van de moeilijke zeebaan bij Port Elizabeth begon Retief Goosen op acht onder, drie slagen beter dan de rest van het veld.  Maar twee ‘weggeslagen’ drives en een onrechtmatige drop leverden de nummer vijf van de wereld een 11 op. Kenmerkend voor zijn koele karakter: de Goose maakte prompt een birdie op de par-4 achttiende.

 

Goosen heeft met een score van 69 twee slagen achterstand op de drie koplopers: zijn eeuwige rivaal Ernie Els, de Engelsman Andrew Raitt en Carl Suneson, een Spanjaard met een Engelse moeder en een Zweedse vader. Het drietal ging in 67 slagen rond.  Raitt werd elf jaar geleden gebeten door een herdershond, raakte het topje van zijn linkerpink kwijt (dat later weer werd vastgezet) en had vervolgens moeite om een golfclub normaal te ‘grippen’.

 

Hij klaagde de eigenaar van de hond aan, eiste anderhalf miljoen euro, maar kreeg er slechts zeshonderd – plus de rekening van de advocaten à raison van 375 duizend euro…

 

Andrew Raitt kondigde een paar jaar geleden aan te stoppen met golf om een boterham te verdienen met een opmerkelijk golf-trainingsapparaat. Dat leverde hem kennelijk niet voldoende op, want vorige maand heroverde hij tijdens de Qualifying School zijn tourkaart weer.