Lafeber en Derksen matig van start in Scottish Open

Lafeber en Derksen zijn matig gestart op de eerste dag van het Scottish Open. Robert-Jan Derksen ging in 70 slagen rond en Maarten Lafeber had een slag meer nodig. Aan de top was het dringen: meer dan dertig spelers staan op vier slagen of minder van de leiding.

Robert-Jan Derksen

De Schot David Drysdale en de Zweed Johan Edfors gaan na de eerste achttien holes met een score van 65 (-6) aan de leiding. Ze hebben een slag voorsprong op Darren Clarke en Miles Tunnicliff.

Robert-Jan Derksen revancheerde zich in Schotland een beetje voor de 80 die hij op dag twee van het Smurfit Kappa European Open maakte. Hij liet vier birdies voor een 70 noteren op de par-71 baan bij Glasgow. Daarmee staat Derksen 37ste. De cut komt vrijdag op ongeveer level par te liggen.

Een van de drie bogeys die Derksen maakte, zal hij niet zo snel vergeten. Op de par-3 vijfde sloeg hij de bal op drie meter en een birdie leek mogelijk. De speler haalde zijn marker uit zijn broekzak, maar de munt viel uit zijn handen – op de bal. Die verrolde een paar centimeter en dat leverde Derksen een strafslag op.

‘De kans dat zoiets gebeurd, is zo klein’, zei Robert-Jan Derksen later. ‘Ook referee John Paramor vond het vervelend, maar regels zijn natuurlijk regels. Vervolgens miste ik ook nog eens de putt…’
 

Level par was exact de score die Maarten Lafeber maakte. Hij sloeg de bal vanaf de tee (weer) uitstekend, maar het waren (opnieuw) de ijzers die hem in de steek lieten. ‘Dat is al het hele jaar zo’, aldus Lafeber, die 61ste is. ‘En dat breekt je op. Keer op keer ben ik positie om de vlag aan te vallen en dan haal ik er te weinig birdies uit.’ Lafeber maakte er donderdag drie, waarvan een ‘dooie’ op zes en na een chip-in op achttien. (bron wegener).