Het 2009 Crowne Plaza Invitational

Donderdag 28 mei begint op in Texas het 2009 Crowne Plaza Invitational, zonder titelverdediger. Vorig seizoen won Phil Mickelson die wegens een constatering van borstkanker bij zijn vrouw voor onbepaalde tijd niet van start zal gaan. Al sinds 1946 wordt het Crowne Plaza Invitational gespeeld op de PGA Tour en heeft nog nooit, zoals andere banen dat wel vaak doen, gewisseld van baan. Wel veranderde het toernooi een aantallen keren van naam.

Van 1946-1988 stond het toernooi als Colonial National Invitation Tournament op de kalender van de PGA Tour vermeld.

Ben Hogan won het toernooi gelijk bij opening en verdedigde ook een jaar later zijn titel met succes. Hogan was in totaal vijf keer succesvol in Texas. In 1989 veranderde de naam van het toernooi naar het Soutwestern Bell Colonial, die naam bleef zes jaar bestaan totdat in 1995 de oude naam (Colonial National Invitation) weer terugkeerde. In 1996 was het echter weer over met de oude sponsor en verbond Mastercard zijn naam aan dit golftoernooi op de Amerikaanse Tour. In 2000 was het Phil Mickelson die met 268 slagen Stewart Cink twee slagen voor bleef.

Een jaar later was Sergio Garcia met 267 slagen de sterkste. Van 2003-2007 was Kenny Perry tweemaal succesvol in de Bank of Amerikca Colonial, het toernooi was dus weer van naam verandert. Sinds 2008 heeft Crowne Plaza(hotelketen) zijn naam verbonden aan dit PGA toernooi, Phil Mickelson won met een totaal van 266 slagen en bleef Tim Clark uit Zuid-Afrika een slag voor. Een redelijk sterk veld zal aan de start verschijnen morgen. Onder hen de nummer 1 van de FedEx Cup rankings: Zach Johnson. Ook de winnaar van vorige week, Rory Sabbatini, zal zijn goede spel proberen door te trekken.

Daarnaast zijn er vijf Engelse spelersnamen terug te vinden op het leaderboard. Onder hen ook de kampioen van het BMW PGA Championship van vorige week: Paul Casey. De nieuwe nummer 3 van de wereld zal gezelschap krijgen van zijn landgenoten: Ian Poulter, Greg Owen, Justin Rose en Brian Davis.