2007 wordt voor de golfers anders

Het seizoen 2007 van de US Tour zal heel anders zijn met de FedEx Cup. De beste spelers zullen er financieel niet op achteruit gaan.Woods zou wel eens zijn twintig miljoen kunnen gaan verdienen. Wie op zondag 16 september 2007, na het Tour Championship, eerste staat op de ranking van de FedEx Cup weet dat hij een extraatje van tien miljoen dollar op zijn rekening krijgt bijgestort. Niet zoveel als de bonussen van de topbankiers van Wallstreet, maar het is toch de grootste eerste prijs in sport. Tiger Woods verdiende in 2006 9,9 miljoen dollar. Met een beetje geluk komt de nummer een van de wereld in het nieuwe seizoen tot twintig miljoen dollar aan prijzengeld. Ter illustratie: Jack Nicklaus mocht in zijn lange en succesrijke carrière (73 zeges,  achttien Majors) 5,7 miljoen dollar op zijn rekening laten bijschrijven.

 

Om de US Tour aantrekkelijk te houden, heeft Commissioner Tim Finchem besloten om het schema drastisch aan te passen. Het aantal wedstrijden is nagenoeg gelijk gebleven, maar de finale wordt al gespeeld voor het seizoen ten einde is. Na het Tour Championship volgen nog zeven toernooien, die echter niet meer meetellen voor de eerste dertig plaatsen op de Money List.

 

De Tour heeft dit systeem – a New Era in Golf – ingevoerd om te voorkomen dat de laatste maanden van het seizoen moeten concurreren met het in september gestarte football-seizoen. Het Tour Championship werd in 2006 begin november gespeeld en de kijkcijfers waren dramatisch laag. Dat had ook te maken met het ontbreken van Tiger Woods en Phil Mickelson. Voor hen was het seizoen gewoon te lang.

 

De nieuwe finale bestaat uit vier toernooien, die vanaf half augustus worden gespeeld: de PGA Tour Playoffs for the FedEx Cup. Dan hebben we het over The Barclays Classic op Westchester bij New York, het Deutsche Bank Championship (TPC Boston), het BMW Championship (Cog Hill bij Chicago) en het Tour Championship op East Lake in Atlanta.

 

Hoe plaats je je voor die lucratieve playoffs? Vanaf 2007 moet u als fervente golfliefhebber voor de US Tour twee rankings in de gaten houden. In de eerste plaats de ‘gewone’ Money List, maar ook de FedEx Points List.

 

In ieder toernooi (vanaf het Mercedes-Benz Championship in januari) worden 25 duizend punten verdeeld. In de vier Majors en de drie World Golf Championship zijn dat er iets meer.

 

Na het laatste reguliere toernooi, het Wyndham Championship op Forest Oaks, plaatsen de beste 144 van de FedEx Point List zich voor het eerste playoff toernooi. Daarna vallen er steeds meer spelers af: het Deutsche Bank Championship heeft 120 deelnemers, het BMW Championship zeventig en het Tour Championship op East Lake dertig. Na de playoffs mogen de beste spelers 35 miljoen dollar verdienen, waarvan er zoals gezegd tien voor de nummer een zijn gereserveerd.

 

Het seizoen 2007 van de US Tour zal in Nederland niet live op tv te zien zijn. Wel zendt Eurosport van veel toernooien op woensdagavond samenvattingen van een uur uit. Wie toch geen slag wil missen, zal een abonnement op het Britse Sky Sports, het Duitse Première of het Franse Canal Plus moeten nemen.

 

‘Sky’ heeft de rechten niet meer voor de US Tour, maar via dit pakket kunt u – voor extra geld – ook kijken naar Setanta Golf, de nieuwe zender die de rechten voor veel geld heeft weten te bemachtigen. Zo’n gecombineerd Sky/Setanta abonnement kost ongeveer negentig euro per maand. Bij onder andere SAT Midden-Holland in Odijk kunt dit laten regelen