Koksijde krijgt golfbaan

Koksijde heeft eindelijk een bouwvergunning gekregen voor de aanleg van Golf Hof ter Hille. Het wordt de eerste publieke golfbaan in Belgie en daar hangt een prijskaartje aan van vijftien miljoen euro. Mark Maes Het nieuwe golfterrein Hof ter Hille ligt tussen Oostduinkerke en Wulpen en is 84,50hectare groot. Zowel beginnelingen als geoefende spelers zullen er terechtkunnen. Zo komt er tegen 2011 een golfacademie met driving range en een oefenzone voor de opleiding van beginners.

De Short Course met negen holes moet in 2012 klaar zijn. Kers op de taart wordt de Championship Course: een baan met achttien holes en een maximale lengte van 6.260meter. Die blikvanger zou tegen Pasen 2013 gerealiseerd moeten zijn. De uitwerking gebeurt door het studiebureau Soresma en de bekende golfarchitect Jeremy Pern. Het clubhuis – met bijhorende winkel en restaurant – wordt ingericht in de historische hoeve Hof ter Hille. 'Honderden mensen uit onze streek moeten nu zo'n dertig kilometer rijden naar Duinkerke om een volwaardig golfterrein te vinden. Zij zitten hier echt op te wachten. Dat geldt ook voor de bewoners van tweede verblijven en de toeristen', vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche (LDD).

Door de ligging van het terrein naast de bestaande sportinfrastructuur en het kanaal Diksmuide-Nieuwpoort (met pleziervaart, fietspad en jaagpad) kunnen we de drempel voor het grote publiek laag houden. De sport moet immers toegankelijk zijn voor iedereen. Daarin past ook het principe van een ecogolf. Je zal er kunnen wandelen, fietsen en paardrijden. Zelfs vissen.'

De kostprijs van het project wordt geraamd op vijftien miljoen euro. 'Dit is een hefboomproject voor de hele Westkust, want het golfterrein zal heel wat toeristen naar de streek lokken. Daarom rekenen wij op overheidssubsidies. Hof ter Hille wordt ook de eerste openbare golf in België en de gemeente zal de golf in eigen beheer uitbaten', beklemtoont burgemeester Marc Vanden Bussche. 'We zoeken de meest efficiënte exploitatievorm, zodat de inkomsten de werkingskosten compenseren. Iedereen zal hier kunnen spelen tegen democratische prijzen. Koksijdenaars en jongeren genieten van een speciaal tarief.' Volgens Marc Vanden Bussche zal de golf een boost geven aan het toerisme en de logiesvoorziening in de streek. Hij verwacht ook dat de golf werk verschaft aan een twintigtal mensen.