Golflessen uit Oklahoma

Afgelopen weekend won Tiger Woods zijn dertiende major golftoernooi. Het was zinderend heet in Tulsa, gemiddeld 38 graden in de schaduw. Wat valt er te leren van dit toernooi? In ieder geval dat diegenen die goed speelden duidelijk beter voorbereid waren op het klimaat dan diegenen die instortten.

Wie graag golf speelt krijgt te maken met warm of heet weer. Het spreekt vanzelf dat de golfer ervoor moet zorgen dat het vochtgehalte op peil blijft en dat er afdoende bescherming voor de zon aanwezig is. Maar er zijn ook andere voordelen van het spelen in warme of hete omstandigheden. Wie ze kent kan er zijn/haar voordeel mee doen.

De golfbal vliegt aanzienlijk verder als het warm is. Dit is vooral het geval bij driedelige (duurdere) golfballen. U slaat dus verder af en ook verder vanuit de baan. Dat leidt tot kortere en minder approach slagen. Het is dus bij hitte niet nodig om harder te slaan. U kunt hiermee ook voordeel behalen als het koud is. Houd een bal in uw zak en sla steeds met een warme bal af. Verwissel ze tussen de holes.

In de tweede plaats reageert uw lichaam soepeler als het warm is. U bent minder stijf en wikkelt beter af dan bij koude.

In de derde plaats vliegt de bal rechter. Door de hitte zit er minder spin op de bal en de kans op afwijkingen vermindert daardoor.

En als laatste is er de green. Bij hitte sproeien de greenkeepers vaker en meer. De greens worden vaak wat zachter van de beregening. Hiermee krijgt u meer contole over de landing en het doorrollen of wegspringen van de bal vermindert. Doe er uw voordeel mee.

{mosgoogle}