Nederland telt 300.000 golfers

Golf mag zich nog steeds in een toenemende populariteit verheugen. Deze maand is de NGF namelijk de grens van 300.000 spelers en speelsters gepasseerd. Zij beoefenen hun sport op ruim 190 accommodaties.Met dit aantal officiële beoefenaren is de Nederlandse Golf Federatie nu na de KNVB (voetbal) en KNLTB (tennis) qua grootte de derde bij NOC*NSF aangesloten sportorganisatie.

Tot de jaren tachtig was de in 1914 opgerichte NGF een relatief kleine sportbond. De laatste 25 jaar is de belangstelling voor golf wereldwijd gegroeid en Nederland bleef in die ontwikkeling – zie overzicht onder – niet achter.In de hele wereld zijn er meer dan zestig miljoen golfers. Eind 2006 waren er in Europa ruim vier miljoen spelers.

‘Golf blijft voor velen aantrekkelijk, zegt NGF-directeur Henk Heyster over de sterke groei. ‘Het is een sport die je het hele jaar door kunt beoefenen en het handicapsysteem zorgt er voor dat je met en tegen spelers van alle niveaus echt wedstrijden kunt spelen. Dat is een bijzonder element dat je bij niet veel andere sporten tegenkomt.’ ‘Daarnaast ben je in golf je eigen scheidsrechter. Eerlijkheid en sportiviteit maken daarmee vanzelfsprekend een zeer belangrijk deel uit van het golfspel. In alle landen van de wereld begint het Regelboekje dan ook met een hoofdstuk Etiquette. Het in Nederland zo geslaagde Golfvaardigheidsbewijs (GVB) vormt dan ook de basis voor een gezonde ontwikkeling van de kennis over de golfregels bij zoveel nieuwe spelers’.

De groei van het aantal golfers zal de komende jaren niet afnemen. ‘Alles wijst er op dat er minstens tot en met 2010 jaarlijks ruim twintigduizend spelers bij zullen komen’, aldus Heyster.

{mosgoogle}