Golfspeler Floris de Vries

Als alles volgens plan verloopt, is golftalent Floris de Vries bezig aan zijn laatste maanden als golfamateur. De 19-jarige Apeldoorner wil een goed jaar bekronen met een grote internationale prijs. Afgelopen dinsdag reisde hij als lid van de Nederlandse equipe naar het Australische Adelaide, waar komende woensdag het WK voor amateurs (team en individueel) begint. ,,Ik wil daar graag winnen en dat is een realistische doelstelling'', zegt de inmiddels uit de kluiten gewassen golfer, die naar eigen zeggen op het meest ideale moment denkbaar aan de weg begon te timmeren.

Toen de kleine Floris de Vries tien jaar geleden besloot zich serieus met de golfsport te gaan bezighouden, vond bij de Nederlandse Golf Federatie een broodnodige paleisrevolutie plaats. Jeroen Stevens – thans coördinator topgolf bij de NGF – maakte schoon schip en legde zodoende de kiem voor een professioneler Nederlands golfklimaat. De Vries: ,,Voordat Jeroen kwam, werd er eigenlijk maar wat aangeklooid. Na zijn komst is het alleen maar beter geworden.

Ik had op geen beter moment kunnen beginnen. Nederland staat inmiddels qua aanpak en coaching erg hoog aangeschreven in de golfwereld. Ik merk zelf hoe goed het hier is. De NGF betaalt alles voor me, ik hoef eigenlijk als amateur helemaal geen sponsors te hebben.'' Stevens is inmiddels een van de directieleden van Golf Team Holland, een profploeg die drijft op een investeringsfonds. Grote geldschieters hebben circa twee miljoen euro bijeengebracht in de talent-pool.

De Vries staat op de nominatie om volgend jaar toe te treden tot Golf Team Holland. ,,Dat team werkt met contracten van minimaal drie jaar. Als je doorbreekt, moet je het in jou geïnvesteerde geld dubbel terugbetalen. Als je echt goed wordt, is dat geen enkel probleem, dan verdien je genoeg om die kosten te kunnen terugstorten. En ik heb de ambitie en ook de kwaliteiten om goed te worden.'' Wat onderscheidt de jonge Apeldoorner van 'de rest'? ,,Ik beschik over een beetje talent, weet precies wat ik moet doen om beter te worden en ben daarnaast bereid om keihard te trainen. Vorig jaar speelde ik erg wisselvallig. Met nationaal coach Eric der Kinderen heb ik in de winter keihard gewerkt aan m'n techniek en dat werpt nu zijn vruchten af.

Ik laat me op elk gebied goed begeleiden.'' Zo werkt De Vries met de Ierse zestiger Tom O'Mahoney (in de golfwereld wel de 'swingdokter' genoemd) aan de verfijning van zijn spel en is de Amerikaan Chris van der Velde er voor het korte werk. Voorts worden onder het wakend oog van conditie- en krachttrainer Bas van der Steur de spieren gestaald. Met goed gevolg, want De Vries' torso oogt imposant. Golf bepaalt zijn leven. ,,Natuurlijk wil ook ik wel eens lekker uit de band springen, anders word ik gek. Maar dat doe ik met mate. Ik wil het hoogst haalbare bereiken en daar gaat veel tijd en energie in zitten.''

Gelukkig heeft De Vries een vriendin die weet wat topsport bedrijven inhoudt. Want Cynthia Dekker – dochter van voetbaltrainer Ronald Dekker – is een zeer verdienstelijk tennisster. ,,Cynthia begrijpt dat ik offers moet brengen. Al baalt ze er wel eens van als ik weer lange tijd weg ben…'' Ze zal het weer een paar weekjes zonder haar vriend moeten stellen. De Vries heeft grote plannen aangaande het WK in Australië. ,,Ik wil daar een prijs pakken en dat is een realistische doelstelling.

Dat zou ook een prachtige afsluiting zijn van mijn amateurloopbaan. Want hoe goed m'n jaar ook is, een grote internationale prijs ontbreekt nog.''

{mosgoogle}