Golfplaza

'Mond-tot-oor' reclame noemt Eindhovenaar Ger Wagemakers het. Dat heeft volgens de zestigjarige directeur van Golfplaza geleid tot de populariteit van zijn winkels met golfartikelen. Hij vergist zich met opzet in het spreekwoord. "Veel mensen kennen Golfplaza van horen zeggen. We hebben geluk gehad dat we in de jaren negentig een goede naam hebben opgebouwd. Daar profiteren we nu nog steeds van."  Vorige week ging de vijfde vestiging van de formule in Nederland open.

Niet in een winkel- of stadscentrum. Golfplaza is een nieuw filiaal gestart op golfaccommodatie 'De Gulbergen' in Mierlo, waar ruim 1200 leden en bezoekers regelmatig de golftas uitpakken. Een nieuwe trend? Wagemakers: "Golf is allang geen elitaire sport meer. Er zijn in ons land maar een paar banen waar nog een sfeer van ballotage heerst. Hier is dat absoluut niet aan de orde. De Gulbergen is een soort dorp, waar alles om golf draait. Daar moeten we met onze zaak van kunnen profiteren. Ik zie dat soort constructies meer ontstaan."

Wagemakers startte in 1996 met zijn formule, die beoogt golfspullen voor een breder publiek betaalbaar te maken. Daarvoor werkte hij onder meer bij elektronicaconcern Vogelzang. " Waarom ik het in golf zag zitten? Het is een snelgroeiende sport. Toen we begonnen, sloegen nog maar 75.000 mensen regelmatig een balletje. Nu zijn dat er meer dan 300.000. En dit jaar komen er weer 20.000 mensen bij."

De populariteit van de golfsport zorgde ervoor dat Wagemakers zijn bedrijf kon uitbouwen naar een miljoenenbusiness. Het liefst wil hij geen cijfers prijsgeven, maar na enig aandringen houdt hij het erop dat de omzet al richting tien miljoen euro gaat. Het bedrijf heeft 45 mensen in dienst, onder wie 35 full-timers. Golfplaza heeft winkels in Eindhoven, Best Utrecht en Rijswijk en verwacht dit jaar nog een zesde vestiging te openen, waarschijnlijk in de buurt van Amsterdam.

Waar golfers volgens Wagemakers vroeger schroom hadden om artikelen te kopen in winkels met een gunstige prijsstelling, is het sentiment nu totaal anders. "Veel mensen die aan golf deden, kochten hun spullen in dezelfde winkel waar professionals iets kochten. Volkomen onnodig. Wij leveren materiaal voor belangrijke toernooien als de KLM-open, dat is natuurlijk niet voor niets zo. Wie golfartikelen wil kopen en alleen op de prijs let, moet wel goed opletten. Ik kan het nooit laten om op de baan bij mensen in de tas te kijken. Als er namaakspullen inzitten, wijs ik ze daarop. Er zijn partijen die clubs aanbieden die op het eerste gezicht nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Het is vooral afkomstig uit Azië. De kwaliteit is slecht, dat merk je soms na enkele weken al. Wij hebben gelukkig de deskundigheid in huis om dat soort spullen uit onze winkels te houden."

Wagemakers heeft zelf een handicap van 20. "Aardig", zegt hij terwijl hij richting 'het dak van Brabant' kijkt. "Prachtig toch. Er zijn plannen om de baan flink uit te breiden. Wat je ziet, is dat steeds meer kinderen aan golf doen. Het was traditioneel een sport voor senioren, maar dat is duidelijk aan het veranderen."