Golf Olympische sportstatus?

Als golf in 2016 mogelijk de Olympische status heeft, dan kunnen we twee 72-holes toernooien verwachten. Dat staat te lezen in het 76 pagina’s tellende boekwerk dat de International Golf Federation aan de Olympic Committee Programme Commission heeft doen toekomen.

Golf is een van de zeven kandidaten om vanaf 2016 de Olympische status te krijgen. Het IOC neemt daar tijdens haar congres in oktober – in Kopenhagen – een beslissing over. Er worden niet meer dan twee sporten toegelaten. Honkbal, softbal (net van het schema verwijderd), karate, rolschaatsen, rugby (teams van zeven spelers) en squash hebben zich ook aangemeld.

In Kopenhagen wordt ook de stad voor 2016 gekozen: Chicago, Madrid, Rio de Janeiro of Tokio De International Golf Federation stelt voor om voor zowel mannen als vrouwen een 72-holes strokeplay toernooi te organiseren. De IGF heeft topspelers naar hun mening gevraagd en zij spraken hun voorkeur voor deze spelvorm uit. Bij een gelijke eindstand wordt vervolgens een play-off over drie holes gespeeld. De IGF raadt aan om niet meer dan zestig deelnemers aan zowel het mannen- als vrouwentoernooi mee te laten doen.

De top-15 van beide wereldranglijsten zou – ongeacht het aantal spelers per land – in ieder geval mee mogen doen. De andere 45 spelers of speelsters worden ook aan de hand van de wereldranglijsten geselecteerd: niet meer dan twee uit elk land dat niet al twee spelers in de top-15 heeft.

{mosgoogle}