Youths-team zesde, Boys negende

De switch van La Cañada naar San Roque heeft geen negatieve gevolgen voor Jong Oranje gehad. Na de eerste achttien holes van de strokeplay-kwalificatie staat het team van coach Chris van der Velde zesde. Op het Zweedse Bokskogens is het Boys-team negende na de openingsdag.

Het was geen gemakkelijke dag voor de Nederlandse Boys (t/m 18 jaar) die bij Malmö de vorig jaar in Italië behaalde titel verdedigen.
De ploeg van captain Gordon Machielsen had voor de achttien holes van de par-72 baan 380 slagen nodig, twintig boven par. Daarmee is Nederland negende. Net als in de andere toernooien plaatsen na twee dagen de beste acht teams zich voor de kampioenspoule.

Gelukkig zijn de verschillen in het zuiden van Zweden uiterst klein. Zo heeft Nederland maar één slag achterstand op de nummer acht, Duitsland. Wales (zevende) staat op 378, Spanje (zesde) op 377. Het op de derde plaats staande België heeft slechts vijf strokes voorsprong op Nederland!
De vijf meetellende scores kwamen op naam van Dylan Boshart (74, drie birdies),  Darius van Driel (ook 74, was een onder na negen), David van den Dungen (75, vier bogeys op rij vanaf twaalf), Willem Vork (78, 39 uit en 39 in) en Robin Kind 79 (triple bogey-bogey als slot).

Reinier Saxton had duidelijk zijn dag niet. Hij ging uit in 46 slagen en hield de schade na de turn nog een beetje beperkt. Toch kwam hij tot een 84.
Zweden voert met 368 slagen de ranglijst aan. Het gastland heeft zes slagen voorsprong op de Schotten.

Het Youths-team (t/m 21 jaar) zou het ELTK op het Zuid-Spaanse La Cañada spelen, maar deze baan bleek niet helemaal in orde en daarom werd uitgeweken naar het een paar kilometer zuidelijker geleden San Roque. Daar kon de organisatie op de New Course terecht, waar begin dit jaar het door Niclas Fasth gewonnen Spaans Open werd gespeeld.
Jong Oranje treedt aan de Costa del Sol met een sterk team aan en een plaats in de eerste flight is bijna een must.

Na dag een is het zestal van coach Chris van der Velde zesde. De tegenvallende 80 van Floris de Vries mocht worden weggestreept.

De scores die wel meetelden: Tim Sluiter 69, Joost Luiten 70, Richard Kind 72, Wil Besseling 75 en Tristan Bierenbroodspot (vijf boven op de laatste vijf holes!) 77.