Woods wint U.S. Open

Het is Tiger Woods weer gelukt een major aan zijn lijstje toe te voegen. De nummer een van de wereld was in een play off over 19 holes te sterk voor de 45-jarige Rocco Mediate.Woods en Mediate waren na de 72 reguliere holes op een totaal van -1 blijven steken. Het is dan gebruikelijk dat deze twee spelers op maandag in een 18 holes play off uitmaken wie de nieuwe kampioen gaat worden. Is er na deze play off nog geen winnaar dan wordt er telkens één extra hole gespeeld.

Het was Woods die in het begin de leiding nam en na 10 holes zelfs drie slagen voorsprong had. Tiger bogeyde daarna echter hole-11 en hole-12 waar Mediate twee parren liet noteren. Waarschijnlijk ging hierna een knop om bij de speler geboren in Greensburg, drie birdies wist hij te produceren op 13, 14 en 15. Vooral die op de 14 was van buitgewonde klasse nadat Woods een slechte afslag repareerde met een werkelijk subliem bunkerschot op 2 meter. De putt van Mediate was twee keer langer en net als die van Woods downhill, toch viel hij en Woods miste waardoor Mediate weer op voorsprong kwam.Dit bleef zo tot hole-18 waar Tiger zich op zondag nog in de play off wist te spelen door een birdieputt te holen. Mediate had de eer en sloeg zijn drive links in de fairwaybunker, Woods koos voor een zekerheid en sloeg zijn drive midden op de fairway. Een lay-up voor Mediate was de enige keuze,  Woods koos voor een ijzer-3 en haalde de green van de par-5 in twee slagen. De wedge van Mediate eindige op 5 meter links van de vlag.
 

De rollen werder hierna totaal omgedraaid, Tiger zag zijn eagleputt 1,5 meter langs de hole gaan en had een goede kans op een birdie, Mediate sloeg zijn birdieputt net als Woods te hard. De nummer een van de wereld holede natuurlijk zijn putt waardoor de putt van Mediate ineens heel anders werd, namelijk die om de play off door te laten gaan. Ook Mediate zag zijn bal onder de grond verdwijnen en nog steeds had het 108ste U.S. Open geen winnaar. Het grote aantal toeschouwers verplaatste zich naar hole-7, een par-4 die voor Woods een voordeel met zich mee bracht, de nummer een had een aantal uren daarvoor nog een birdie laten noteren op deze hole. De drive van de winnaar van 13 majoroverwinningen eindigde aan de rechterkant van de fairway net tegen de kraag van de rough. Mediate haalde zijn drive om en eindigde hierdoor in de bunker links. Hiervandaan belande zijn bal tegen de tribune aan waarna automatisch een vrije drop verkregen wordt in de droppingzone, een tribune hoort er normaal immers niet te staan. Woods landde net te kort op de voorkant van de green maar was duidelijk in het voordeel.

De pin stond namelijk voorop en het was dus bijna onmogelijk om de bal vanuit de droppingzone bij de vlag te krijgen. Mediate sloeg hem te ver en moest putten vanaf 5 meter, niet om te winnen maar om verder te mogen. Woods liet ‘’weer’’ zijn putt te kort maar had een eenvoudige tap-in voor par. De 45-jarige sympathieke Amerikaan zag zijn putt langs de hole glijden en moest zich gewonnen geven. Woods schreef historie in een historisch U.S. Open waarin hij maar liefst 91 holes moest spelen tegen een zeer goede speler. Tiger won alweer zijn 14de major en nadert het record van Jack Niclaus met 18 overwinning snel. Woods gaf na zijn ronde aan dat dit zijn beste overwinning ooit was in een major.

Einduitslag 108ste U.S. Open:

1.Tiger Woods*
2.Rocco Mediate