KLM Dutch Open

De 17-jarige amateur Kevin Hesbois heeft op het Dutch Open een eerste ronde gespeeld van +2 en staat daarmee 80ste. Hesbois  verkreeg een wildcard nadat hij eerder deze zomer het Riverwoods Junior Open had gewonnen. Intussen zorgde de in Brasschaat wonende Nederlander Rolf Muntz voor een daverende verrassing op de eerste dag van het KLM Open. De 39-jarige Nederlandse golfer gaat op de Kennemer Golf & Country Club aan de leiding na een geweldige ronde in 64 slagen (-6). Muntz, die in 2005 zijn speelrecht op de Europese Tour verloor en is afgezakt naar plaats 1196 op de wereldranglijst, speelde in lastige omstandigheden een sublieme ronde met zes birdies en verder pars.

Muntz, die via een kwalificatiewedstrijd een plek in het KLM Open bemachtigde, was naar eigen zeggen niet verrast door zijn goede spel. ‘Ik speel op de lagere wedstrijdcircuits al een aantal weken prima. Het is mooi dat ik nu op dit niveau ook kan aantonen dat mijn spel steeds beter wordt.’ Muntz was de eerste Nederlandse winnaar op de European Tour met zijn zege in de Qatar Masters in het jaar 2000. Enkele jaren terug kwam de klad in zijn spel. Muntz probeert zich met man en macht terug te knokken op de European Tour. ‘Ik heb de afgelopen twee jaar mijn swing veranderd en hard aan mijn fysiek gewerkt, daar ga ik nu de vruchten van plukken.’ Achter Muntz delen de Engelsman John Bickerton en de Deen Sören Hansen de tweede plaats

Hansen is een van de spelers die zich met een goed resultaat in het KLM Open in het Europese Ryder Cup team hopen te spelen. Justin Rose, ook in de race voor een plek in het team van captain Nick Faldo, begon ook prima met een ronde 67 (-3). Henrik Stenson, de nummer zes van de wereld, deed wat hij moet doen op de eerste dag. Na een degelijke eerste ronde -2 deelt hij de veertiende plaats met onder anderen Darren Clarke en voormalig US Open winnaar (2005) Michael Campbell. De hoogst geklasseerde Nederlanders na Rolf Muntz zijn Robert-Jan Derksen en Wil Besseling die met 70 slagen binnenkwamen. Besseling, die door goede prestaties op de Challenge Tour zo goed als zeker promotie naar de Europese Tour in het volgende seizoen heeft afgedwongen, liet zien dat hij ook op de Europese Tour succesvol kan zijn. Ook de Nederlandse professionals Hiddo Uhlenbeck, Joost Steenkamer en John Boerdonk hebben na een 71 (+1) alle kans de cut te overleven.

Joost Luiten, vorig jaar sensationeel tweede in het KLM Open, kwam voor het eerst in bijna vier maanden weer aan de start van een toernooi. Luiten kwam ook tot een 71. Van zijn veelbesproken polsblessure had Luiten geen last gehad. ‘Nee, ik heb niets gevoeld. Ik maak helaas drie heel domme dubbel-bogeys, duidelijk een gevolg van te weinig wedstrijdritme en de verkeerde keuzes maken. Gelukkig maak ik ook een eagle (op hole 12) en flink was birdies. Als ik morgen die domme fouten kan vermijden moet ik zeker het weekend kunnen halen.’ Of Maarten Lafeber daar in slaagt is twijfelachtig. De winnaar van het Dutch Open in 2003 was -2 na zes holes maar maakte toen een uiterst kostbare triple-bogey 8 op de par-5 zevende hole. Lafeber moest uiteindelijk tekenen voor een uiterst teleurstellende 75. Hole-in-one Marcus Fraser maakte op de derde hole een hole-in-one. Helaas voor hem staat de BMW X6 op de zeventiende hole en kreeg hij ‘slechts’ een fles champagne.

Stand na de eerste ronde op het Open van Nederland golf (1,8 miljoen euro), donderdag in Zandvoort: – Stand (par 70): 1. Rolf Muntz (Ned) 64 (-6) 2. John Bickerton (Eng) 65 . Soren Hasen (Den) 4. Alexander Noren (Zwe) 66 5. Rafa Echenique (Arg) 67 . Jean-Baptiste Gonnet (Fra) . Raphaël Jacquelin (Fra) . Simon Khan (Ang) . Damien McGrane (Ier) . Phillip Price (Wal) . Justin Rose (Eng) . Anthony Wall (Ang) … 80. Kevin Hesbois (Bel)(amateur) 72 (+2)

{mosgoogle}