IJskoude Toscane Open

Een ijzige wind teisterde de spelers tijdens de slotdag van het Toscane Open – het spel werd zelfs even stilgelegd wegens stormdreiging – en dat was te zien in de scores: maar vijf spelers wisten onder par binnen te komen. De Zweed Mikael Lundberg bleef koel en haalde de winst en een kaart voor de Europese Tour binnen.  Een van de grootste slachtoffers van de moeilijke omstandigheden Inder van Weerelt die kelderde in het klassement. Na drie ronden van 69 slagen en een gedeeld 15de plaats keek Van Weerelt vanochtend nog met goede hoop vooruit naar een top-10 plaats op de slotdag, maar na dramatische ronde van 79 slagen (+8) zag hij zijn naam na de slotronde terug op de gedeeld 34ste plaats, met een totaal van 286 slagen (+2).

Een grote pleister op de wonde was dat de speler van Golf Team Holland in de eindranking van de Challenge Tour maar één plaats hoefde in te leveren. Hij zakte naar de 45ste plaats en plaatste zich hiermee precies voor de Grand Finale op de Italiaanse San Domenico Golf Club. En hier is nog flink wat geld te verdienen.


'Ik speelde niet goed', erkende Van Weerelt na afloop van zijn ronde, 'maar voor de rest zat alles ook wel tegen ook. En dan kom je dus op een 79 uit. Het belangrijkste is echter dat ik nu de second stage van qualifying school mag overslaan.'
 

Ook Joost Luiten had zich de start op de slotdag anders voorgesteld. Hij begon met twee bogeys, maar wist zich in de moeilijke omstandigheden uiteindelijk toch knap staande te houden. Met in totaal vier bogeys en drie birdies moest hij twee slagen op de baan inleveren (73), maar omdat een groot deel van het veld nog meer slagen liet liggen, steeg Luiten van de 32ste naar de gedeeld 18de plaats. 

In de ranking van de Challenge Tour zakte Luiten van de 7de naar de 9de plaats. Volgende week kan hij in het goed gedoteerde slottoernooi nog proberen voor volgend jaar een betere Europese Tour-kaart te verdienen.

Door de ijskoude windstoten wist in Toscane bijna niemand laag te gaan, en de voorsprong van zeven slagen die de Zweed Mikael Lundberg na zijn baanrecord van gisteren (62) had opgebouwd, kwam dan ook geen moment in gevaar. Met een ronde 73 (+2) hield hij uiteindelijk vijf slagen voorsprong over op zijn naaste belagers. Het leverde hem de felbegeerde kaart voor de Europese Tour op, die hij eind 2006 moest inleveren.

Positieve uitschieter van de dag was de Oostenrijker Bernd Wiesberger die zeven birdies wist te maken, tegenover slechts één bogey. Zijn ronde 65 (-6) werd beloond: hij steeg van de 42ste naar de gedeeld 8ste plaats.

Volgende week speelt de top-45 van de ranking nog de Grand Final van het seizoen, maar voor de rest van de Challenge Tour-spelers is het seizoen voorbij en wacht de Qualifying School.

{mosgoogle}