Golfer Greg Norman leider Royal Birkdale

Veteraan van 53 jaar leidt Britse Open In 1867, de oertijdagen van het golf, won de Schot Tom Morris sr. het Britse Open op zijn 46ste jaar. Tot nu toe is er nooit meer een oudere winnaar van de belangrijkste golfmajor geweest. Maar dit jaar zou dat kunnen veranderen. Na drie dagen leidt de 53-jarige Australiër Greg Norman de ranglijst van het toernooi van 2008 op Royal Birkdale.

Hij heeft twee slagen voorsprong op titelverdediger Padraig Harrington uit Ierland en de Koreaan K.J. Choi. Norman bleeft het best overeind tijdens een spectaculaire dag van golf aan de stormachtige kust in het noordwesten van Engeland. Na drie dagen van regen en storm is geen speler nog onder par gebleven.

Met twee slagen boven de baan deed de 53-jarige Norman die in december vorig jaar trouwde met voormalig tenniskampioene Chris Evert, het nog het best. Norman die eigenlijk weinig meer traint, kon beter met de omstandigheden omgaan dan de sterren van de Europese en Amerikaanse Tour. Iedereen produceerde afzwaaiers als gevolg van de wind, maar Norman wist de ballen het best uit de rough te krijgen en benutte ook de zeldzame kansen op een birdie. KJ Choi die tot gisteren de leiding had, maakte maar een birdie tegenover een bogey en twee dubbele bogeys. Maar hij is op de finaledag van zondag nog altijd in de race. Er is opnieuw een fikse storm voorspeld, hetgeen betekent dat het veld opnieuw een keer door elkaar geschud zou kunnen worden. Alle spelers – zelf die tien boven par staan – hebben nog kansen. Harrington lijkt de nuchterste.

Maar Norman – bijgenaamd de Great White Shark – heeft zijn tanden in dit toernooi gezet. Hij won het Britse Open al twee keer eerder – in 1986 en 1993 – en zou graag tot het exclusieve gezelschap van spelers behoren die het Britse Open in drie decennia wist te winnen. Zeker nu ook zijn nieuwe vrouw is gearriveerd op Royal Birkdale om eventueel samen met hem de befaamde wijnkan met de cheque van 750 duizend pond in ontvangst te nemen.  Bron: Peter de Waard

{mosgoogle}