de European Tour deze week in Malmo

De European Tour is deze week in Malmo in Zweden. Op de Barseback Golf & Country Club wordt het EnterCard Scandinavian Masters gespeeld. Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber zijn ook naar Zweden afgereisd en zullen in het met ruim 1.5 miljoen euro gedoteerde toernooi meespelen. De Australiër Mark Hensby (foto) is de titelverdediger en ook deze week is hij van de partij.

Vorig jaar eindigden Robert-Jan Derksen en Rolf Muntz op de gedeelde 46e en 56e plaats in het toernooi en moest er in een play-off tussen Mark Hensby en Henrik Stenson bepaald worden wie zich de nieuwe winnaar van het toernooi mocht noemen. De wedstrijd werd toen gespeeld op de Kungsängen Golf Club bij Stockholm.

Stenson en Hensby eindigden vorig jaar beide in het toernooi op 22-onder par. Het werd de 10e play-off van dat seizoen op de Europese Tour. De eerste play-off hole werd de 18e hole. Henrik Stenson sloeg een goede drive midden fairway en de bal van Mark Hensby rolde net buiten de fairway, maar had een goede ligging. Hensby sloeg zijn 2e slag bijna op dezelfde plaats als daarvoor en Stenson sloeg hem dit keer wel op de green, op een meter of 3 van de hole. Beide spelers gebruikten 2 putts en het werd opnieuw de 18e voor de 2e play-off hole.

Opnieuw een goede drive van Stenson midden fairway, ook een goede drive van Hensby nu iets rechts op de fairway. Hensby slaat zijn 2e slag richting de hole en deze blijft iets meer dan 2.5 meter van de hole liggen. Stenson slaat een club te weinig en heeft een veel langere putt over. De putt van Stenson rolt ruim voorbij de hole. Hensby laat hem daarentegen 5 centimeter te kort, maar maakt zijn par. Stenson mist zijn putt terug en geeft daarmee de toernooiwinst aan Hensby

Vooral in het begin van het toernooi waren er allerlei vreemde gebeurtenissen. Zo sloeg Stenson zijn bal op hole 7 in de paraplu van een toeschouwer. Deze stond naast de green met zijn paraplu naast zich en de bal landde daar precies in. De referee moest erbij komen en er mocht een free drop genomen worden. Even later was het Hensby die een pitch moest maken vanachter een boom en zijn bal het publiek in shankt waar hij vervolgens tegen een bordje ‘silence’ aan komt en terugstuitert