José Maria Olazábal behoort sinds dit jaar officieel tot de elite van de golfsport

José Maria Olazábal behoort sinds dit jaar officieel tot de elite van de golfsport. De 43-jarige Spanjaard veroverde onlangs een plek in de World Golf Hall of Fame. Met twee zeges in de US Masters en 23 overwinningen op de Europese Tour prijst iedere organisator zich gelukkig met zijn deelname. Voor toernooidirecteur Daan Slooter van het KLM Open is dat niet anders. De negentigste editie van het Dutch Open wordt van 20 tot en met 23 augustus gehouden op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort.

Olazábal verdiende zijn plek in de eregalerij van het mondiale golf op basis van zijn prestaties, maar vele liefhebbers in Nederland associëren zijn naam nog steeds met het toernooi dat in 1989 in Zandvoort werd verspeeld. Een ongenadige storm vloerde vlaggenmasten en scoreborden. Reclame-uitingen vlogen als projectielen over de baan, terwijl stortbuien de lichamen van de golfspelers en toeschouwers geselden. De reguliere wedstrijd bracht geen winnaar, waarna de play-offs een bizar gevecht tussen Ronan Rafferty, José Maria Olazábal en de elementen opleverde. Pas op de negende extra hole kon de Spanjaard de felicitaties in ontvangst nemen.

Het record van langste play-off staat nog steeds onaangetast in de boeken van de European Tour. De palmares van de Spanjaard had veel omvangrijker kunnen zijn als een slopende ziekte hem niet tijdenlang van de golfbaan had gehouden. Olazábal kreeg ruim tien jaar geleden last van reuma en werd in 1998 aan zijn voeten geopereerd. Op de momenten dat hij de chronische aandoening en andere blessures voor even de baas kon zijn, liet hij zien het spel niet verleerd te zijn. Zo kreeg hij, een jaar na zijn operaties, in 1999 opnieuw het groene jasje van de US Masters om de schouders, vijf jaar nadat hij op Augusta ook al de beste was. Olazábal is niet de enige oud-winnaar van het Dutch Open die zich op 20 augustus meldt op de eerste hole. Deze editie lijkt veel op een ontmoeting van oud-kampioenen.

Colin Montgomerie (1993), Stephen Leaney (1998, 2000), Maarten Lafeber (2003), Simon Dyson (2006) en Darren Clarke (2008) mochten allen de uit 1927 daterende beker al eens in de lucht houden. Robert Karlsson had zich graag in dat rijtje geschaard, maar moest zich onlangs met een oogblessure afmelden. Met Niclas Fasth, Johan Edfors, Anders Hansen, David Howell, Paul McGinley, Thomas Björn, Thomas Levet en Chris Wood blijven er genoeg toppers over om het toernooi kleur te geven. De Nederlandse enclave bestaat uit achttien spelers. Joost Luiten maakt na een hardnekkige polsblessure op de Kennemer zijn rentree. Van de zes Nederlanders op de Tour – naast Luiten zijn dat Wil Besseling, Taco Remkes, Inder van Weerelt, Robert-Jan Derksen en Lafeber – is Derksen met een 67e plek de hoogst genoteerde.

{mosgoogle}