Moving Day

De derde ronde van grote golfkampioenschappen heet ‘moving day’. De kanshebbers zetten zich dan in positie voor de finale van een dag later. Robert-Jan Derksen en amateur Tim Sluiter hebben dit nagelaten. Zij bewogen zaterdag naar kansloze posities voor de eindoverwinning. De omstandigheden waren, na weer een onweersbui in de ochtend, welhaast perfect voor een opmars. Derksen kwam tot een ronde in 70 slagen met twee birdies en één bogey. Tim Sluiter kreeg door zijn uitstekende optreden tijdens de beide eerste ronden een leger toeschouwers met zich mee. ,,Heel leuk”, zei de 17-jarige, ,,ik heb vandaag mijn eerste handtekeningen uitgedeeld.”  Sluiter doorstond de druk uitstekend met vijftien pars op rij, maar ging zich op de zestiende hole te buiten aan een dubbele bogey. ,,Een paar mindere slagen en daar stond ineens een zeven!” Hij duikelde daardoor naar de 44e plaats. |

Niet omhoog
In de onderste regionen kon Niels Kraaij zich door een ronde in 76 slagen eveneens niet omhoog werken. In de ochtend, toen de tweede ronde moest worden afgespeeld omdat het vrijdag langdurig onweerde, was Maarten Lafeber niet door de schifting gekomen.
Robert-Jan Derksen verontschuldigde zich voor zijn matige optreden in de derde ronde. ,,Ik had mij omhoog moeten werken, maar dat is niet gelukt. Ik had genoeg kansen die ik niet benutte. In de laatste ronde ga ik meer risico’s nemen om mij misschien naar de top tien te werken.”

Anoniem
De strijd om de titel gaat zondag tussen vrij anonieme spelers van de Europese Tour, tenzij de Schotse favoriet Colin Montgomerie een bevlieging heeft. De achtvoudige Europese kampioen speelde de derde ronde zaterdag in 67 slagen en kwam totaal op 208.
De Ier Damien McGrane was op ‘moving day’ aardig ver weggelopen. De ‘sufste’ speler van de Europese Tour, want hij schijnt nooit tekst te hebben, zette Montgomerie op zeven slagen achterstand met totaal 201. McGrane, drie jaar geleden nog een lesgevende professional, besloot de derde ronde met vier birdies op een rij. Met drie slagen achterstand volgden zijn landgenoot Peter Lawrie, de Engelsman Simon Dyson en de Fransman Jean-Francois Remesy.