Nieuwe villa’s op golfbaan in Oostburg

De bouw van 35 villa’s op het terrein van golfclub De Brugse Vaert in Oostburg is een stuk dichterbij gekomen. Directeur Alex de Vos verwacht dat de bouw na de bouwvak van 2007 kan starten. De nieuwe woonwijk legt de gemeente Sluis volgens hem geen windeieren. „We trekken 35 families aan die golf gaan spelen.

Bron BN de Stem

De golfsport in Nederland wordt ieder jaar populairder. De golfbond was vorig jaar de vierde van Nederland met 250.000 beoefenaars en het aantal spelers neemt alleen maar toe.

De Vos stelde zichzelf op een gegeven moment de vraag hoe het nu verder moet. „Wij hebben gedurende negen maanden een volledige bezetting op onze baan. Alleen in januari en februari is het iets rustiger. We hebben 850 leden en gelukkig geen wachtlijst voor de leden. Maar wel een wachtlijst voor de bezoekers. Daarom hebben we een uitbreiding met negen holes hard nodig.“

De Brugse Vaert werd in 1988 opgericht toen de golfsport in Nederland nog in de kinderschoenen stond. Begonnen werd met een negen holes baan. In 1994 werd de baan uitgebreid tot achttien holes.

Landhuis
In 2000 werd besloten een nieuwe accommodatie te bouwen. Het clubhuis van De Brugse Vaert in de vorm van een gigantisch landhuis, inclusief zuilenpartij, is inmiddels een van de beroemdste in Europa.

„Onze golfbaan wordt bezocht door golfers uit de hele Benelux en andere Europese landen. Veel spelers reizen door Europa om te golfen. Ons clubhuis voldoet aan de wensen van de golfspelers die veel banen bezoeken om te golfen“, zegt De Vos.

De plannen voor een uitbreiding met negen holes zijn ver gevorderd, de oefenaccommodatie wordt gemoderniseerd en er wordt zelfs gedacht aan de bouw van een hotel. „Maar de prioriteit ligt nog niet bij het hotel.“ Wat wel prioriteit heeft, is de uitbreiding met negen holes en de 35 riante villa’s.

Met de bouw van de nieuwe woonwijk op het golfterrein speelt de club in op een wens van spelers uit vooral het noorden en zuiden van ons land en uit België die graag willen wonen op of direct in de nabijheid van een golfbaan.

„Dat mensen op een golfbaan gaan wonen, is een trend in Europa. Ook wij krijgen dikwijls de vraag of het niet mogelijk op onze golfbaan te wonen. Permanent of in een vakantiewoning. Het gaat om een kring van golfspelers die de natuur, de veiligheid, de rust en het bourgondische karakter van Zeeuws-Vlaanderen waarderen en dus graag hier willen wonen.“

Stijlvol
De club ging met deze wens aan de slag. Bij de rondweg ligt een stuk land van de club dat niet voor de golfbaan wordt gebruikt. Op deze lap grond komt de wijk met 35 villa’s in Zeeuwse stijl.

„De gevels in Middelburg zijn ons referentiekader. Alle 35 woningen zijn wel verschillend maar bevatten typische Zeeuwse elementen. De sfeer van de wijk wordt rustig en groen met vrijstaande, comfortabele en stijlvolle woningen.“ Alex de Vos hoeft echter geen verkooppraatje te houden.

Al voordat de plannen officieel werden, was driekwart van de huizen besproken. „De belangstelling is enorm.“

Een aantal hobbels is al met succes genomen. Uit onderzoeken op het gebied van onder meer archeologie en geluidsoverlast blijken er geen bezwaren te zijn om het project te ontwikkelen.

De welstandscommissie is volgens De Vos enthousiast. Het gemeentebestuur van Sluis liet vorig jaar al weten voorstander te zijn van het wonen op de golfbaan.

„Ook het gemeentebestuur beseft dat wij de gemeente Sluis mede op de toeristische kaart hebben gezet. Als alles meezit, kan de bouw na de zomer van volgend jaar starten“, aldus de directeur.